Plodina století i pouhá náhražka

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Články pro vegetariánství, Vydáno dne: 05. 04. 1997

O prospěšnosti sóji zaznívají na jedné straně hotové ódy, na té druhé se k ní špičkoví mistři kuchaři vyjadřují velmi rezervovaně. Náhražka - to je nejdiplomatičtější charakteristika, kterou lze slyšet. Bez jakékoli diskuse ji ovšem přijímají vegetariáni. Pro ně je sója hotovým požehnáním. Vždyť kilogram mouky z této královny luštěnin má stejnou energetickou hodnotu bílkovin a tuků jako dva a půl kilogramu nejlepšího hovězího nebo padesát slepičích vajec. A žádný cholesterol.

Hlavními pěstiteli chlupatých keříčků s bílými nebo fialovými květy jsou dnes Spojené státy a Indie. Její semena, sójové boby, se vyvážejí sušená nebo zpracovaná do nejrůznější podoby. Málokdo ví, že sójový olej se používá na výrobu fermeže, barev a laků, zato sójovou omáčku zná snad každý. Z ostatních výrobků je velmi ceněný olej a především tofu neboli sójový tvaroh, který má v Asii historii delší než náš letopočet.

Boby musí bobtnat

Na trhu se u nás objevují žluté sójové boby, vhodné pro tepelné zpracování, a drobná zelená sója mungo, která se buď vaří jako luštěnina, nebo naklíčená přidává do salátů. Žlutou sóju je nutné před vařením máčet osm až dvanáct hodin ve studené vodě, pokud možno ne příliš tvrdé. Měla by být v chladu, a proto v létě dejte raději nádobu se sójou do chladničky. Když vodu slijete, propláchnete boby a doplníte vodu na dvojnásobný objem sóji. Bez soli ji potom uvaříte doměkka, což trvá asi dvě hodiny. Dále postupujete podle konkrétních receptů. Zatímco se sója dobře snáší s kořenovou, listovou a plodovou zeleninou, obilninami i chlebem, nedoporučuje se kombinovat ji s bramborami ani s řepným cukrem. Dětem a lidem, kteří mají potíže s trávením, může vadit i kombinace s masem, mlékem nebo vejci.

Chvála tofu a spol.

Tofu se vyrábí z namočených sójových bobů, které se vaří a pasírují, aby vzniklo mléko. To se nechá vysrážet. Tofu nejen poskytuje hodně bílkovin, ale je také dobrým zdrojem vápníku a dalších látek, které z něj dělají ideální dietu zejména pro ženy ohrožené osteoporózou nebo zhoubnými nádory. Tofu se vyrábí buď měkké, kdy má stejné využití jako tvaroh nebo čerstvý sýr, a tužší, s nímž lze nakládat podobně jako s masem včetně pečení, grilování a uzení. V obchodě se můžete setkat i se sójovou moukou. Ta se obvykle míchá s mouku obilnou - nejčastěji v poměru jedna ku deseti, protože samotná by se příliš drobila. Přestože se na trhu objevuje i mouka odtučněná, dávají odborníci přednost plnotučné, která obsahuje více živin a lépe chutná. Lze ji s úspěchem používat i místo strouhanky. Sójovými vločkami, vlastně drcenými zrny, se nahrazují oříšky nebo se používají jako zavářka do polévky. Sójové mléko oceňují kromě alergiků především zarytí vegetariáni, kteří odmítají i mléčné výrobky.

Bezmasé maso

Nejnovějším vynálezem mezi sójovými produkty je texturovaná bílkovina všeobecně nazývaná sójové maso. Jeho důležitou vlastností je trvanlivost a možnost dlouhodobého skladování při pokojové teplotě. Upravuje se nejčastěji dušením. Jednotlivé druhy masa se liší dobou namáčení (5 až 30 minut). Jelikož klasické sójové maso je zcela bez chuti, namáčí se do silného vývaru. Neměla by v něm chybět sójová omáčka (nejlépe shoya nebo tamari), koření (třeba karí, majoránka, dobromysl, paprika, zázvor nebo tymián) či nať libečku a celeru. Na guláš necháte uležet sóju asi hodinu ve vývaru z osmažené cibule ochuceném mletou paprikou, solí, vegetou nebo polévkovým kořením.

Tip od profesionála

"Pro přípravu sójového masa můžete použít recepty z jakékoli čínské kuchařky a jen je výrazněji ochutit," radí začátečníkům kuchař Pavel Charvát z Příbrami. "Například u imitace vepřového s ananasem necháte nabobtnat maso ve šťávě z kompotu. Chuť lze zdůraznit čerstvým zázvorem a větším množstvím žlutého vína než obvykle." Na čínské minutky, připravované na pánvi nebo ještě lépe na speciálním woku, je kostky nebo plátky masa dobré po zcezení nechat oschnout a potom prudce orestovat. Kdo ošidí dobu na namáčení, spláče nad výsledkem maso do sebe totiž vsákne veškerou omáčku a začne se připalovat.


Mladá fronta DNES 05.04.1997
Doma - Autor: MARCELA TITZLOVÁ - Strana: 03