Vegetarián už na cestách nestrádá

Autor: administrator <admin(at)server.cz>, Téma: Články pro vegetariánství, Vydáno dne: 05. 10. 1996

vyšlo: Mladá fronta DNES 05.10.1996
rubrika: Zdraví
Autor: MARCELA TITZLOVÁ

Jožo Ráž, zpěvák, skladatel a kytarista, má prý jednu strašnou noční můru, tvrdí o něm jeho spoluhráč ze skupiny Elán, Ján Baláž. Totiž že jako chudý umělec jednou skončí v masovém hrobě. Jožo je totiž přesvědčený vegetarián.

"Vyšel jsem z poměrů, kde maso přicházelo na stůl jenom v neděli, a já si tehdy nad talířem sliboval, že jednou, až budu velký a bohatý, budu jíst jenom samé stejky," vzpomíná Jožo Ráž. "A taky jsem to dodržel. Od patnácti mě živila muzika a jezdili jsme po šňůrách. Co zbývalo než si po restauracích dávat jeden stejk s hranolky za druhým a k tomu se pořádně napít."

Co způsobilo tu zásadní změnu jídelníčku?

Můj duševní vývoj, během kterého jsem dospěl k takové lehce mystické životní cestě. Je to cesta od bolesti a považuji ji za jedinou spravedlivou. Absolutně se s ní neshoduje zabíjení všeho, co zná svou matku. Proto jsem se také začal angažovat ve spolcích na ochranu zvířat a chtěl bych postavit útulek pro opuštěné kočky a psy. Mám vůbec hodně plánů a aktivit, protože ta moje cesta vede zároveň ke zdraví, a tak zvládnu třikrát víc práce, a cítím se přitom polovičně unavený. Kromě toho považuji vegetariánskou kuchyni za velmi ekologickou, tedy za kuchyni budoucnosti. Stačí srovnat, kolik energie se spotřebuje na stravování Indů a kolik pro Američany s těmi jejich hamburgry od McDonalda.

Jak se s vaším postojem srovnává vaše rodina a kapela?

V Elánu jsem našel silného spojence, bubeníka. Oba máme kozu, o niž se stará jeden pán, který nám pak z mléka dělá báječné sýry. Nesmírně chutnají celé rodině. Moje žena Barbora, která oba naše syny nikdy nenutila k žádné askezi, teď zjišťuje, že čím dál víc ztrácejí o maso zájem. Už je neláká ani pečené kuře, raději si dají nějaké mořské potvory nebo jen tak brambory a salát.

Právě probíhá třítýdenní turné k patnáctému výročí Elánu. To znamená opět jedna restaurace za druhou...

Je pravda, že mezi koncerty se člověk dost motá po různých podnicích, jenomže smažené žampiony, saláty z čerstvé zeleniny nebo brambory třeba s vařenou brokolicí se už objevují na jídelních lístcích běžně. V tom směru se skutečně změnilo mnohé. Nehladovím, přestože pečlivě dodržuji i zásady kombinované stravy.